Beeld je in dat je met een geavanceerd apparaat in elke wereld die je maar kunt bedenken rond kan lopen. Dat je ervaringen op kan doen, die je in de werkelijke wereld niet durft. Dat je op plekken in de wereld kan komen, zonder te reizen. Dat je mensen kunt ontmoeten, spreken en zien aan de andere kant van de wereld. Dat alles kan in virtual reality en hoe dat werkt. Dat leggen wij graag aan je uit.

Dit is virtual reality!

Hieronder kun je een video bekijken van Oculus. Het product wat hier gebruikt wordt is de Oculus Rift een revolutionair apparaat wat bekend staat als 1 van de meest geavanceerde vr brillen op de markt. Het kan een haarscherp beeld tonen en adembenemend geluid. Gemaakt om jou het gevoel te geven dat je je waant in een andere wereld.

Zo werkt virtual reality

Virtual reality of in het kort vr, werkt vanuit het principe dat je met een vr bril je zintuigen als ogen en oren kan afsluiten van de wereld om je heen. Of dat nu je huiskamer, keuken of slaapkamer is dat maakt niet uit. Het gaat erom dat jij met een vr bril kan doen wat jij wilt. Je zet het appraat op als een bril en de beste apparaten hebben comfortabele banden, zodat je niet eens voelt dat je een vr bril headset op hebt. Zodra je in de bril kijkt, start het interfase menu. Dat je met controlers of via de bril zelf kan bedienen. Zo kun je navigeren in deze 360 graden wereld. Er zijn verschillende vr brillen op de markt. Zo heb je stand alone brillen, zoals de Oculus Rift de Oculus Go en de Playstation VR, maar je hebt ook halve brillen zoals de Gear Vr of Cardboard van Google. Dat zijn systemen waarmee je samen met je smartphone een vr bril samenstelt. Je smartphone fungeert dan als kijkscherm.

virtual reality

Wat kan je met vr?

Met vr kan je heel veel kanten op. Waarbij de meest gebruikte toepassingen zijn:

Vr games spelen

Als je van gamen houdt, dan is vr the Next level of gaming. Want door met een vr bril op spelletjes te spelen ga je helemaal op in de game. Je kunt 360 graden kijken en bewegen en er zelf voor kiezen of je met of zonder controleer speelt. Vang dinosaurussen op een andere planeet, ga racen in een formule 1 auto of voetbal samen met Messi  naast je in een team. Op dit moment is gamen de meest populaire gebruikte feature van virtual reality.

Vr videos bekijken

Een andere populaire feature zijn 360 graden ofwel vr videos. Dat zijn videos die je het gevoel geven alsof je erbij bent wanneer het gefilmd is. Dat kan een natuur film zijn, waarbij het lijkt alsof je naast panda’s staat. Of een video in die achtbaan die zo leuk was, of een video van een horrorfilm. De beleving komt echt dichterbij met virtual reality. De kans is groot dat wanneer grotere partijen zoals HBO en Netflix investeren in vr content dat deze feature enorm in populariteit gaat stijgen. Denk eens aan een film, waarbij je mee kan lopen met de hoofdrolspeler. Of een video waarin je mee kan doen met het oplossen van een misdrijf. Door interactie toe te passen, worden ook vr videos optimaal ingezet.

Vr apps gebruiken

Naast videos en games, zijn er ook al talloze apps die je kunt gebruiken. Zoals learning apps voor koken of talen, of chat apps, waarmee je samen met andere vr gebruikers kunt communiceren en dan op de meest vreemde locaties zoals een rots, verlaten strand of een vulkaan. In de virtuele wereld kun je namelijk nabootsen en oproepen wat jij wilt. Jij bepaalt de wereld op je heen.

Vr uitproberen?

Als je nog niet overtuigd bent van virtual reality dan blijft er niets anders over het zelf eens te ervaren en dat kan goedkoop en eenvoudig. Zoals hierboven uitgelegd kun je een vr cardboard een kanonnen halve vr bril kopen voor een paar tientjes. Hiermee kun je in combinatie met een smartphone een vr bril maken. Want je smartphone gebruik je dan als kijkscherm. Die schuif je namelijk met het beeldscherm naar binnen in de bril, zodat je daar rechtop kijkt als je de bril opzet. Het laatste wat je dan nog nodig hebt is de software, maar die kun je eenvoudig downloaden in de App Store of Google Play. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor smartphone je hebt, zolang die niet ouder is dan drie jaar, kun je prima gebruik maken van vr op deze manier. De cardboard kun je kopen in verschillende winkels zoals de action en intertoys maar ze zijn ook eenvoudig online te bestellen op diverse websites. Als dit je overtuigt dat vr heel gaaf is, kun je een stapje hoger en overwegen een volledige vr bril te kopen. Heb je nog even geduld dat is het het wachten waard, want er zullen heel snel zogeheten stand alone vr brillen op de markt komen, dat zijn brillen die geen computer aansluiting nodig hebben en alles zelf kunnen doen. Daarmee kun je draadloos gebruik maken van je vr bril. Iets wat je veel meer bewegingsvrijheid gaat geven en fun. Deze brillen zullen echter niet goedkoop zijn, maar zowel Oculus als HTC zijn ermee bezig. Wil je nu al wel gebruik maken dan is de Playstation vr misschien wel iets voor jouw en als je in het bezit bent van een Samsung smartphone S6 of hoger, dan zou je ook de Gear Vr kunnen overwegen.

Tips voor het gebruik van vr

ALs je voor het eerst gebruik maakt van vr dan zijn er een aantal tips om ervoor te zorgen dat je prettig en veilig gebruik maakt van deze techniek.

  1. Bouw je gebruik en tijd in vr op. Ineens uren spelen kan wel, maar maakt in het begin duizelig. Ook kun je gedesoriënteerd raken en je ogen kunnen oververmoeid raken. Wij adviseren om elk uur een pauze van minimaal een kwartier in te lassen.
  2. Download via veilige app stores. Er zijn verschillende plekken waar je apps kunt downloaden voor vr, maar je weet vaak niet wat je download. Apps via de App Store van apple en Google Play zijn niet 100% veilig, maar bieden op dit moment wel de meeste controle.
  3. Ben niet bang om te leren. Je hebt het snel onder de knie, hoe je moet navigeren en spelen in vr, maar het is allemaal wel nieuw. Het kan even een paar keer proberen kosten om het goed te leren. Neem er de tijd voor het is het waard.
  4. Kijk uit met bewegen, zorg ervoor dat je of stilzit, of staat zonder objecten op je heen. Je kunt helemaal opgaan in een video, app of game en daardoor uit evenwicht raken. Daardoor kun je je bezeren of anderen. Het is belangrijk dat je ruimte hebt als je staat en niet ergen tegenaan kan lopen. Ook omstanders zoals andere volwassenen, kinderen en huisdieren moeten niet in de buurt zijn. Je ziet namelijk niet wat er om je heen gebeurt, behalve de digitale wereld voor je ogen.
  5. Kwaliteit biedt de beste ervaring. Kwaliteit kost geld, maar is het ook waard. Voor zover wij hebben kunnen onderzoeken is de Oculus Rift nog steeds het beste apparaat op de markt. Je krijgt het beste beeld en geluid en daarmee de beste ervaring van vr.