Meer dan 30 jaar geleden gebeurde in de plaats Tsjernobyl in de Oekranien een vresselijke ramp. De kernreactor van Tsjernobyl ontplofte midden in de nacht en verraste duizenden mensen die in dat gebied woonde. Een stad van bijna 15.000 inwoners werd in 1 klap onbewoonbaar en gevaarlijk. Ook de omliggende steden, landen en zelfs continenten hadden nog jaren last van radioactief afval dat zich via het water en de lucht verspreidde. De impact en gevaren van nucleaire centrales mag nooit vergeten worden. Daarom hebben de maker van de documantaire Chernobyl Virtual Reality de stad nog maar eens 30 jaar laten vastgelegd met een drone die voorzien is van een 360 graden camera.Tsjernobyl in virtual reality

De stad nu bezoeken is gevaarlijk, maar kan wel. Zolang je maar niet te lang in het gebied rondloopt. Toch zullen velen hun gezondheid niet op het spel zetten om deze hystorische stad te bezoeken. Een veiligere manier is de stad bezoeken via virtual reality. In onderstaande preview video die je kunt bekijken met een virtual reality bril of via de Browser Google Chrome met je PC of Android smartphone, krijg je een kijkje in de geschiedenis van een stad waar de tijd stil staat. Je ziet nog steeds de oude sovjet gebouwen, kleren, speeltoestellen en speelgoed dat plotsklaps verlaten is.

Je vliegt in deze video door en over de stad en komt op plaatsen waar je normaal niet eens mag komen. Gelukkig kan een drone de radioactieve straling prima handelen en dus een unieke ervaring op beeld vastleggen. Er zijn overigens plannen besproken in het parlement in de Oekraine, waarbij ze van de stad Tsjernobyl weer een energievoorziening willen plaatsen. Dit keer kiezen ze echter een veiligere weg en willen ze een groot zonnepanelen park neerleggen. Een slimme keuze, want zon is er genoeg in dit gebied en het zonnenpark stoort niemand. Het is immers grotendeels verlaten. Dit zonnenpanelen park zou 25% van de energie kunnen opwekken die met de oude kerncentrale in het verleden is opgewekt. Helaas is deze energie nog steeds veel efficienter, maar dat maakt het zeker niet veiliger.Onderstaande video is ook gemaakt in Tsjernobyl, maar is geen 360 graden film. Wel geeft het ook een uniek beeld van hoe de stad er nu bij ligt.