Ontdek de nieuwe Samsung HMD Odyssey virtual reality en mixed reality bril. Deze ultra moderne vr bril van Samsung brengt twee virtuele wereld bij elkaar.

De nieuwe HMD Odyssey

Het lijkt erop dat de Oculus Rift die toch al eventjes op de markt is er een enorm sterke concurrent bij heeft gekregen. Want dit apparaat met een geschatte winkelprijs van rond de 500 euro, is betaalbaarder dan de huidige Oculus Rift die nog rond de 600 euro kost.

Samsung HMD OdysseyWaarom kiezen voor deze vr bril?

Inmiddels is er enorm veel keuze gekomen op de VR, AR en MR markt. Je hebt de Oculus Rift van Oculus, de HTC Vive, de Playstation VR en er lijken er alleen nog maar meer bij te komen. Ook Google heeft plannen en die heeft ook al een Daydream pilot lopen. Deze nieuwe bril van Samsung heeft echter wel iets unieks, het kan de virtuele wereld laten zien, maar ook de mixed reality wereld. Dat hebben we alleen bij de Magic Leap eerder gezien. Met de verwachtte prijs, is dit een zeer concurrerend apparaat. De verwachtingen zijn hooggespannen en het is nog niet bekend wanneer dit toestel te koop is in Nederland.

Wat is mixed reality?

In virtual reality ben je afgesloten van de buitenwereld. Voor je ogen wordt een wereld geprojecteerd vanuit videos, games of apps. Maar bij mixed reality wordt er in de wereld om je heen een virtuele wereld geprojecteerd. Ook kunnen deze apparaten je in staat stellen om met de headset op toch in je omgeving rond te lopen, zonder dat je ergens tegenaan stoot. Dat is bij virtual reality lastiger, omdat dit apparaat alleen bezig is met het projecteren van een wereld voor je ogen en niet met de kamer waar je in staat bijvoorbeeld. Het is daarom nog niet de bedoeling om rond te lopen met een vr headset op. Je zou jezelf kunnen bezeren of dingen omstoten. Om het verschil goed te begrijpen kun je onderstaande video bekijken. Hier leggen ze uit hoe dat werkt en wat je dan gaat zien in de mixed reality omgeving.

Specs van HMD Odessey

Deze nieuwe mixed vr bril, heeft state of the art specs. Hieronder een overzicht zoals Samsung hem zal gaan leveren:

Platform Windows Mixed Reality
Display Dual 3.5” AMOLED
1,440 x 1,600 @90/60Hz
Interface HDMI2.0 + USB 3.0 Interface Bound Cable (4m Length)
Lens Single Fresnel
Field of View Φ 66, FOV 110º, 6.7X
IPD 60-72mm Range
Camera 6 DOF Camera x 2
Sensor Accelerometer(6 Axis)| Gyrometer(6 Axis )|
Compass(3 Axis)|Proximity Sensor| IPD Sensor
Acoustics 2 MIC Support| Cortana|Built-in AKG Headphone
Control & Function Volume|IPD Adjustment
Dimension 202mm(W) x 131.5mm(D) x 111mm(H)
Weight 645g

Specs van de controllers

Ook aan de controllers is gedacht. Ook deze zijn voorzien van de nieuwste snufjes, zoals bewegingssensoren, zodat het apparaat op en neer gaande bewegingen kan volgen en weergeven in virtual reality of mixed reality.

Control & Function Touchpad (Clickable), Menu button
Windows/Controller power button, Trigger, Thumbstick, Indicator light
Sensor Accelerometer(6 Axis)| Gyrometer(6 Axis )|
Compass(3 Axis)
Battery AA Battery x 2ea
Dimension 154.2 x 119.1 x 119.1mm
Weight 160g
Wat kun je met een mixed reality bril?

Een mixed vr bril zoals de Odyssey maakt weer nieuwe dingen mogelijk. Zoals het inrichten van je huis in vr, doordat je met het apparaat een scan kan maken van je huiskamer en deze vervolgens voor je ogen opnieuw kan inrichten. Je kunt bijvoorbeeld een spel spelen, waarbij je in je eigen kamer de strijd aan moet gaan met aliens. Of je kunt een achtbaan door je achtertuin laten gaan, waar je zelf in kan rijden. Je kunt mineuraften op je zolder of gewoon lekker een vr video bekijken op de bank. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat left Microsoft verder uit in onderstaande video.

Zo ziet de Odyssey eruit

Het apparaat is voorzien van alle gemakken. Is comfortabel om te dragen en zit stevig op je hoofd. Allemaal voorwaarden om een vr bril langere tijd om te kunnen houden en gebruiken. Deze bril maakt ook goed gebruik van de twee belangrijke zintuigen bij VR, geluid en beeld. Deze moeten goed op elkaar afgestemd zijn en daar heeft Samsung extra aandacht aan geschonken. Zo ga je echt op in een andere wereld. Hieronder wat foto van het nieuwe apparaat.

Odyssey van voren

Duidelijk is hier te zien dat de bril is voorzien van twee kijkgaten aan de voorzijde. Deze maken het mogelijk om naast VR ook MR te gebruiken.

HMD Odessey van voren

Foto van de zijkant

Op deze foto is goed te zien dat oren meegenomen worden in de beleving. De hoofdtelefoons zijn onderdeel van de vr bril, dat zorg voor synchronisatie van beeld en geluid en maakt het gebruik nog intenser.

HMD Odessey van zijkant

Foto van achteren

Op deze foto zie je dat de achterkant van je hoofd comfortabel ondersteunt wordt. De bril zit daardoor stevig en veilig vast op je hoofd. Ook zie je hier de kabel die naar de pc gaat. Want deze bril heeft nog wel een krachtige pc nodig om mee te koppelen.

Odessey HMD van achteren

Foto met controlers

Zoals je hieronder kunt zien zijn de controlers van een aantal knopjes voorzien. Hiermee kun je navigeren in de mixed reality en de virtuele realiteit. Je kunt hiermee opdrachten uitvoeren, zoals dingen selecteren, schieten, bewegen of simpele handelingen uitvoeren zoals het starten van een video of het downloaden van een app.

HMD Odessey met handsets

Gebruik van vr bril

Een vr bril brengt je naar een virtuele wereld, doe je dit voor het eerst. Let dan op de volgende tips, wordt je misselijk, duizelig of krijg je hoofdpijn. Zet de dan de bril direct af. Ga zitten en wacht tot de klachten minder worden. Blijven ze aanhouden ga dan direct naar de huisarts. Zwangere vrouwen, mensen met hartklachten en hele jonge kinderen wordt afgeraden gebruik te maken van een vr bril. Zorg er ook voor dat je ruimte om je heen hebt. Je ziet niet wat je bijvoorbeeld omstoot of wie er om je heen staat. In de virtuele wereld kun je bij games, uitgelokt worden om armbewegingen te maken. Als je dan iemand naast je hebt staan kan je die lelijk verwonden en jezelf. Het is ook raadzaam om stevige schoenen aan te doen en te staan op een stevige niet gladde ondergrond om vallen te voorkomen.