Een van de eerste virtual reality brillen op de markt was van Oculus een revolutionair apparaat, waarmee de wereld van virtual reality zichbaar werd en gebruikers 360 graden in een andere wereld konden kijken. Het apparaat inmiddels veel geavanceerder wordt nu verkocht onder de naam Oculus Rift

Oculus Rift, wat kan die?

De Oculus Rift is zoveel meer dan een virual reality bril, het apparaat werkt samen met verschillende apparatuur die je erbij kunt gebruiken zoals de Oculus Touch een controler die je nodig hebt bij bepaalde vr games. Of een hoofdtelefoon met 3d geluid. Want als je dan toch in een 360 graden wereld springt, dan moet ook het geluid kloppen. Deze virtual reality bril heeft een OLED display en kan een resolutie aan van 2160×1200. De verversratio is ingeschat op 90Hz. Daarnaast het de Oculus Rift een eigen interfase menu genaamd Oculus Home, waarmee je ook nog eens 110 graden zicht hebt zonder te bewegen.

Oculus Rift

Sensoren
De Oculus Rift is uitgerust met meerdere sensoren om je een optimale ervaring te geven, zo is er een gyroscope, magnetometer en accelerometer ingebouwd en een 360 graden positionerings tracking systeem. Dit zorgt ervoor dat je beelden recht blijven, ook als jij beweegt en rondkijkt. Zelfs als je in de virtuele wereld gaat lopen, zou het beeld optimaal moeten blijven functioneren. Deze functie is overigens nog niet beschikbaar, maar wij verwachten dat augmented reality en virtual reality elkaar snel gaan ontmoeten.  Wat betekent dat je straks met een virtual reality bril in de echte wereld kan rondlopen en projecties gaat zien in de echte wereld. Er is al een achtbaan in Amerika die deze techniek gebruikt, door de bezoekers een Gear VR bril op te laten zetten in een achtbaan. Dit geeft namelijk de mogelijkheid om de spanning van een achtbaan te verdubbelen door animaties, die gekoppeld zijn aan de attractie.

Assesoires
Oculus Touch (controler)
Oculus Remote (afstandbediening)

PC Specificaties voor de Oculus Rift

De Oculus Rift is te gebruiken met een PC, dit is namelijk de motor van deze virtual reality bril. Om de Oculus Rift volledig te kunnen gebruiken zijn de volgende specificaties aanbevolen en aanwezig op de computer die je koppelt met de Oculus Rift:

Videokaart: NVIDIA GTX 970 of AMD R9 290 (hoger = beter)
CPU: Intel i5-4590 (hoger = beter)
Geheugen: 8GB+ RAM
Video Output: HDMI 1.3 video Output
USB poort: 3x USB 3.0 poort plus 1x USB 2.0 poort
Besturingssysteem: Windows 7 of hoger

Het apparaat werkt niet in combinatie met een MAC (Apple) computer.