Oculus Quest 2

Een super apparaat wat volledig zonder bekabeling lang uistekend werkt. De must have van dit moment. Een van de grote voordelen van de Oculus Quest 2 is dat deze bril over 4 camera’s beschikt. Hierdoor is het mogelijk om over 6 assen te bewegen. Je kan dus horizontaal zowel naar voren, naar achter en naar opzij maar ook nog omlaag en omhoog. Voor andere soorten vr brillen geldt dat je hiervoor hardware in de kamer nodig hebt. Dit is bij de Oculus Quest 2 niet meer het geval. Daarnaast maakt de vr bril gebruik van een zogenaamde guardian. Dit houdt in dat wanneer de camera’s aanstaan je in de ruimte waar je aan het spelen bent met de controllers een rand kunt tekenen. Binnen deze ruimte zal de Oculus Quest 2 dan het beeld volledig overnemen. Zodra je in de buurt van de rand komt, dan zal deze in 3D in de bril getekend worden. Je weet dan dat je dicht in de buurt van bepaalde objecten bent. Omdat dit duidelijk wordt aangegeven wordt er voorkomen dat je er tegenaan stoot of dat je er over struikelt. Zodra de bril de getekende rand raakt, zal deze direct overschakelen op camerabeeld. Je ziet dus meteen waar je jezelf in de kamer bevindt. Daarbij houdt de bril niet alleen jouw positie in de gaten maar ook die van de controllers.

Oculus Quest 2

Design

Deze Oculus Quest 2 is wat betreft eerdere modellen een stuk lichter en compacter. Bij eerdere modellen waren de lenzen flexibel verschuifbaar. Bij de Oculus Quest 2 heb je de keuze uit drie standaard posities. De vr bril is speciaal ontworpen voor gebruikers vanaf 13 jaar. Omdat bij kleinere kinderen de ogen iets dichter bij elkaar staan is deze bril minder geschikt. Wil je echt scherp kunnen zien, dan is het aan te raden om je adapter te gebruiken. Wat de touch controllers betreft, deze zijn verbeterd door middel van een touch pad. Dit was op voorgaande modellen niet aanwezig. Toch zal je dit waarschijnlijk in de praktijk niet zo heel vaak gebruiken.

Ook wat de aankoopprijs betreft is deze vr bril een stuk voordeliger dan zijn voorgangers. Gemiddeld betaal je hier nu 100 euro minder voor en je krijgt er ook nog een veel betere vr bril voor. Wel is er door de fabrikant bespaard op het design. Omdat deze bril in plaats van siliconen een stoffen hoofdband heeft, bestaat deze nu uit minder onderdelen. Dit kan een nadeel zijn wanneer de bril door verschillende personen gebruikt wordt. Hij is dus minder goed aan te passen. Koop je deze vr bril helemaal voor jezelf, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Omdat je bij de Oculus Quest 2 de band eenvoudig naar binnen kunt vouwen neemt hij een stuk minder ruimte in. Hierdoor is het eenvoudiger geworden om de bril mee te nemen.

Daarnaast lijkt het alsof ook het uiterlijk van de bril wat is vereenvoudigd. In plaats van een plastic behuizing die gedeeltelijk met stof bekleed is, werd er bij dit model gekozen voor een eenvoudige behuizing van plastic. Dit houdt in dat de behuizing door het ontbreken van de beschermende stof nu wel wat gevoeliger is voor krassen. Dit is zeker zo omdat er gekozen is voor wit plastic. Wil je de bril niet lang als nieuw houden dan is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Oculus Quest 2 in actieGaming

Het voordeel van de Oculus Quest 2 is dat je deze direct vanaf je smartphone kunt bedienen. Hiervoor dien je wel een app op je Android of iOS apparaat te zetten. Deze app zorgt ervoor dat je zo veel eenvoudiger nieuwe content voor je vr bril op kunt zoeken. Je kunt vanuit deze app direct de gewenste content installeren op jouw vr bril. Omdat dit proces plaatsvindt op de achtergrond heb je hier geen last van. Daarnaast is het mogelijk om vanuit deze ap meerdere brillen te bedienen. Wil je graag je games op de PC spelen, dan heb je hiervoor een speciale Oculus Link kabel nodig. Voorheen werd deze kabel meegeleverd, bij de Oculus Quest 2 is dit niet het geval. Je kan er ook voor kiezen om een gewone USB-kabel te gebruiken. Het is ook mogelijk om draadloos VR Gaming te ervaren. Hiervoor installeer je de app Virtual Desktop. Hierbij is het wel belangrijk dat je beschikt over een goede WIFI-verbinding. Hierdoor heb je de beste spelervaring.

Oculus Quest 2 gaming

Privacy

Sinds de Oculus Quest 2 op de markt is gekomen, is het nu verplicht om een facebook account te hebben. Facebook kan hierdoor bouwen aan je persoonlijke profiel. Als je echt op je privacy gesteld bent is het verstandig om te overwegen of je deze vr bril echt aan wilt schaffen. Wel is het zo dat de Oculus Quest 2 compleet wordt geleverd. Je ontvangt deze bril samen met 2 controllers. Er zit zelfs speciaal voor brildragende mensen een speciale adapter bij. Daarnaast worden er ook batterijen voor de controllers meegeleverd. Wat wel een minpuntje is dat de meegeleverde USB-C kabel niet zo heel erg lang is. Voor een aantal mensen is dit een aanleiding om toch een wat langere USB-C kabel te kopen. De doos van deze vr bril is compact. Omdat er bij dit model is gekozen om de vr bril te voorzien van een stoffen band in plaats van de siliconenband die bij eerdere modellen gebruikt werd, kan je bril ook veel makkelijker meenemen als je de deur uitgaat.