KPN meldde het al in een reclamespotje waarbij een ondernemer die met zijn vader een VR bril op heeft, op de plek van het te bouwen gebouw staat. Hier legt hij uit waar wat gaat komen en via de virtual reality bril ziet men dit haarscherp. Zo legt ie uit waar de fabriekshal komt, waar het kantoor komt en hoeveel ruimte de bedrijfshal omvat. Erg interessant natuurlijk maar het klinkt nog onwerkelijk. Is dit de toekomst of de werkelijkheid en is dit waar we momenteel heengaan met de technologie? We vragen het Herbert Hoppener eigenaar van Yourlight.com die regelmatig is betrokken bij de bouw van nieuwe bedrijfshallen. Hij adviseert bedrijven en laat via software een 3d sketch van de verlichting in hallen zien. Ook worden er regelmatig VR brillen ingezet om zo de verspreiding en de helderheid van LED licht waar te nemen.

Vr experience

Is het juist dat de VR bril in de zakelijke markt oprukt?

Dat klopt, we zien steeds vaker dat VR brillen worden ingezet en het wordt steeds makkelijker dit te gebruiken. Bedrijven willen graag een goed beeld van de bedrijfshal hebben en zien hoe de verlichting er uit komt te zien, of armaturen voldoende licht geven en hoeveel verlichting er nodig is.

Is dat niet heel duur?

Het valt mee, we hebben flink geïnvesteerd in software die vrij snel en effectief de rendering van verlichting kan tonen en via een 3d smart tool kunnen we dit vaak binnen week realiseren. Daarna nemen we de klant mee naar de plek waar hij de hal gaat laten bouwen en tonen de 3d schets. Erg gaaf om de reactie van de klanten te zien. Ze zijn vaak zodanig verrast dat de deal ter plekke al kan worden gesloten. Ze krijgen gelijk een goed idee en wanen zich al in de ruimte die nog gebouwd gaat worden. Vaak zetten ze lachend de bril af en waarderen ze de moeite die we voor ze gedaan hebben.