Het is al langer bekend dat virtual reality ook in de medische wereld veel verschil en voordeel kan brengen. Zo kunnen artsen en chirurgen beter oefenen, door bijna reallife operaties te doen bij een virtuele patient. Ook worden er tests uitgevoerd, om te ontdekken of behandelingen beter of makkelijker kunnen. Met VR kun je immers testen wat je wilt, zonder een patient aan te raken of verwonden.

VR voor patienten

Een patient die bij moet blijven tijdens een behandeling, kan veel baat hebben bij afleiding. En daar kan virtual reality enorm bij helpen, want in vr wordt je ondergedompeld in een andere wereld en als je daar in interacteert, dan is je brein met iets heel anders bezig dan de werkelijke wereld erom heen. Het helpt om patienten rustiger te krijgen en houden en ook gerust te stellen. Een voorbeeld hiervan zie je in onderstaande video. Waarbij een patient zich in diverse andere werelden begeefd.

Oefenen in de medische wereld

In onderstaande video kun je zien hoe applicaties nu al in een thuis situatie oefeningen kunnen nabootsen.

Of hoe een medisch student het boek tot leven krijgt gebruik makend van Augmented Reality. Dit gebeurt vaak in combinatie met een tablet of smartphone.

De verwachting is dat de medische wereld de derde grote afzet markt kan worden voor vr en ar. Want na de gaming en de film wereld, lijken de voordelen voor de medische wereld enorm en soms baanbrekend. Deze wereld heeft baat bij snel en visueel leren, maar ook angstvermindering, het geven van voorbeelden en uitleg.

Thuis dichtbij

Een andere vr techniek, die van 360 graden videos wordt ook toegepast om heimwee te verminderen. Een patient die lang van huis moet zijn, kan de thuis situatie missen. Maar met een 360 graden camera opgesteld in huis. Kan een live verbinding gemaakt worden en kan een moeder toch haar kinderen zien spelen. Gewoon in de thuissituatie.

Watch vr