21-05-2016

Vandaag is ontdekt dat Oculus het spelen van Oculus-Rift spellen via de HTC Vive onmogelijk heeft gemaakt. De HTC Vive is een concurrent van de Oculus Rift. Het bedrijf heeft haar instellingen gewijzigd, zodat games alleen nog gespeeld kunnen worden als er een Oculus Rift gedetecteerd wordt.

Tegenstrijdige berichten
Topman Palmer Luckey verklaarde eerder in 2015 nog dat Oculus de app store open zou houden voor alle gebruikers van VR brillen. Dit zolang men ook de apps daar gekocht zouden hebben. Het device maakt dan niet uit en onthoudt dat je de games gekocht hebt. Het is nog onduidelijk wat er nu gebeurt met accounts die betaald hebben voor games, maar deze willen gebruiken via de HTC Vive. Luckey zei in 2015 nog: “Het is niet ons doel om winst te behalen door mensen te beperken tot onze hardware”. Daarmee suggereert hij ook dat het wel de bedoeling is de software van Oculus af te nemen via de daarvoor bestemde kanalen. De vraag is dan ook of het een legale stap is van Oculus.

De eerste veldslagen
Het lijkt erop dat Oculus de strijd met HTC hard aan gaat en de beide bedrijven concurreren met games fabricanten om de leukste en beste vr games in hun eigen app store te krijgen. In spelcomputer land is het al gebruikelijk dat spellen exclusief voor een bepaalde spelcomputer gemaakt worden, dit maakt het aanschaffen van die hardware voor de gebruiker interessanter. Overigens heeft Google ook al aangekondigd zich mogelijk met de strijd te gaan bemoeien. Zij werken aan een eigen Vr bril en hebben reeds de Google Cardboard in de markt staan. Ook wil Google de strijd winnen om de VR app store, die zij het liefst via de Android kanalen willen zien gaan.