Oculus werkt aan meer dan virtual reality. Nu kun je al virtual reality videos en vr games spelen in 3d en daarmee een echte wereld nabootsen met beeld en geluid. Oculus zweert echter bij het gegeven dat het hier niet zal stoppen. Want virtual reality is nog completere als je ook het component gevoel meeneemt en dan niet alleen een trillende controler, nee specifiek gevoel dat je een nog intensievere kijk en speel ervaring geeft.

Virtual reality met HarpticWave

De HarpticWave techniek is een project van Oculus waarbij je hand op een ronde plaat legt met elektromagnetische trilmotortjes. Dit apparaat geeft je de mogelijkheid om trillingen op diverse plekken van je huid te voelen. Als je dit combineert met virtual reality beeld en geluid, ga je dus naar het volgende level van vr. Het apparaat in staat na te bootsen dat je iets aanraakt, oppakt of tegen je aan komt. Het is duidelijk dat Oculus de markt voor wil zijn en hierop inspeelt en expirimenten uitvoert. Het lijkt er dus op dat virtual reality binnekort weer een volgende fase kan in gaan.

Inactie in de virtuele wereld
Naast gevoel is interactie nog een flink hoofdpijn dossier, het is nog niet makkelijk om echt te interacteren met de virtual reality wereld. De techniek bestaat wel, maar is nog niet heel breed beschikbaar en werkt nu nog zeer beperkt. Het is echter wel een feature die een wereld van mogelijkheden zal openen. Vooral bij games en interactieve films en videos zal ook interactie the next level zijn. Nu al wordt geexperimenteerd met de mogelijkheid door een virtuele wereld te kunnen lopen, zoals je nu ook al in sommige games kan. De game Eagle Flight VR heeft al een virtuele wereld, waar je als roofvogel doorheen kan vliegen. Hierbij zorgt het vliegen voor een voorwaardse beweging.