13-05-2016

Nog 1 maand te gaan en dan barst het voetbalgeweld weer los, waarbij de beste Europese landen tegen elkaar strijden voor de titel beste voetballand van Europa. Uiteraard zijn wij in Nederland deze keer iets minder enthousiast aangezien het Nederlands Elftal helaas niet gekwalificeerd is. Voor die fans die toch voor de buis zitten is er dit jaar iets nieuws. De UEFA gaat namelijk een aantal wedstrijden in 360 graden filmen. Hiervoor gebruiken ze de Nokia OZO-camera, welke het mogelijk zal maken om de wedstrijden in virtual reality te bekijken.

Zij aan zij met Ronaldo
Nou ja helemaal zij aan zij is het niet, hij heeft de camera niet op zijn schouder, maar op een aantal slimme plekken in de voetbalstadions worden 360 cameras geplaatst. Zo kun je de wedstrijd van boven bekijken en vanaf de tribune. Naar verwachting zal deze techniek steeds populairder worden en bij veel meer evenementen toegepast worden zoals formule 1, tennis en de olympische spelen.

Live meekijken nog niet mogelijk
De livebeelden kunnen nog niet direct bekeken worden door de gewone voetbalfans, wel zullen er beelden en clips geüpload worden naar Youtube. Wanneer live meekijken mogelijk wordt voor voetbalfans is nog niet bekend gemaakt, maar naar verwachting zal dit als product worden aangeboden bij de champions league wedstrijden van komend seizoen.

Wat heb je nodig om te kijken
Wil je de beelden terugkijken nadat ze geüpload zijn, gebruik dan een virtual reality bril van Oculus, de Samsung Gear VR of Google Cardbox. Bij de laatste twee opties is wel een moderne smartphone nodig. Deze is namelijk in het apparaat of de box te klikken en met apps te bekijken. Hiervoor is wel de Oculus app store nodig. Deze is te downloaden via Google Play of de Apple App store. De Oculus app store is overigens gratis te downloaden, wel kan het zijn dat er voor bepaalde apps een betaling gevraagd wordt.