16-05-2016

360 graden kijken bij concerten, organisator van popconcerten en festivals Mojo kondigd aan dat het ook concerten in virtual reality gaat aanbieden. Dat betekent dus dat je niet meer in de rij hoeft te staan voor een kaartje om je favorite artiest van dichtbij te bewonderen. Mojo gaat bij honderden concerten standaard 360 graden cameras opstellen zodat de concerten live bij te wonen zijn of later na te kijken en luisteren zijn.

Gat in de markt
Het is al mogelijk om clips van concerten na te kijken via virtual reality. Op Youtube zijn een aantal concerten voor een deel in 360 graden opgenomen. Maar als je nu niet eens meer de deur uit hoeft om Lady GaGa, Jan Smith, Guus Meeuwis te bekijken en je ook nog eens van de beste plek kan kijken. Komt alles wel heel dichtbij.

Kijken vanuit meerdere posities
Naar verwachting zullen er naast cameras voor en naast het podium ook opname gemaakt worden vanaf de tribunes en boven de fans. Zo kun je zelf switchen van kijk positie voor een optimale beleving. Eerder deze week maakten de UEFA ook al bekend EK wedstrijden in virtual reality op te gaan nemen. Deze worden echter nog niet volgende maand live uitgezonden. Dat is als eerste voorbehouden voor gasten en sponsoren. Wel worden clips op Youtube geupload, zodat de gewone fan deze kan nakijken.

De 360 graden stream die Mojo gaat organiseren komt tot stand door een samenwerking met virtual reality producent NextVR, waardoor alles live te volgen zal zijn. Naar verwachting zal er wel voor toegang betaald moeten worden, mogelijk via een app te downloaden via de Oculus app store. Meer hierover is nog niet bekend gemaakt.